Tandvleesproblemen: de symptomen, oorzaken en behandelingen

In deze blog bespreken we de symptomen, oorzaken en mogelijke behandelingen van tandartsproblemen.

Tandvleesproblemen komen vaker voor dan je denkt. Ze kunnen variëren van milde irritatie tot ernstige aandoeningen die je tanden en algehele gezondheid beïnvloeden. In deze blog bespreken we de symptomen, oorzaken en behandelingen van tandvleesproblemen.

De symptomen van tandvleesproblemen

Het herkennen van tandvleesproblemen is de eerste stap naar een gezonde mond. Hier zijn enkele veelvoorkomende symptomen:

Rood, gezwollen of bloedend tandvlees

Gezond tandvlees is altijd roze. Wanneer je tandvlees rood en gezwollen is, kan dat een teken zijn van ontsteking. Ook kan het voorkomen dat je tandvlees gaat bloeden. Dit gebeurt vaak tijdens of na het poetsen of flossen.

Slechte adem en losse tanden

Slechte adem, ook wel halitose genoemd, kan een vervolg zijn van tandvleesproblemen. In ernstige gevallen en aantasting van het tandvlees kunnen zelfs de tanden los komen te zitten.

Oorzaken van tandvleesproblemen

Onze voeding bevat suikers en andere koolhydraten die, samen met bacteriën en speeksel, tandplak vormen. Bacteriën in tandplak produceren stoffen die het tandvlees irriteren en ontsteken. Dit leidt vaak tot bloedend tandvlees bij aanraking. Onvoldoende mondhygiëne zorgt ervoor dat tandplak te lang op de tanden blijft zitten, waardoor de ontsteking zich kan verspreiden. Naast onze voeding en plakopbouw, zijn er meerdere oorzaken van tandvleesproblemen;

  • Roken
  • Medicijnen
  • Hormonale veranderingen

Behandelingen voor tandvleesproblemen

Tandvleesproblemen kunnen dus erg vervelend zijn, maar gelukkig zijn er verschillende manieren om tandvleesproblemen te behandelen. Hier zijn enkele voorbeelden;

Goede mondhygiëne of professionele reiniging

Poets je tanden minimaal twee keer per dag en flos ook dagelijks. Gebruik een zachte tandenborstel en vervang deze elke drie maanden. Daarnaast zijn periodieke tandartsbezoeken cruciaal. Een professionele reiniging bij de tandarts kan tandplak en tandsteen verwijderen die je thuis niet kunt aanpakken.

Wat kun je zelf doen?

Goed voor jezelf en voor je gebit zorgen is het allerbelangrijkste. Zorg dus dat je gezond eet en niet rookt. Daarnaast kan ook een eenvoudige zoutwaterspoeling ontstekingen verminderen en genezing bevorderen.

Moet je naar de tandarts met tandvleesproblemen?

Als je merkt dat je tandvleesproblemen hebt, is het belangrijk om een afspraak te maken bij de tandarts. Wacht niet tot het erger wordt. Een tandarts kan een grondige reiniging uitvoeren en advies geven over hoe je je mondgezondheid kunt verbeteren.

Preventie is echter altijd beter dan genezen. Zorg goed voor je gebit door regelmatig te poetsen en te flossen. Ook door gezonde levensstijl te handhaven en regelmatig naar de tandarts te gaan voor controle draagt hier positief aan bij.